We środę, 25 listopada 2015 roku, po raz 15-ty odbył się Dzień Fizyki w naszej szkole, a tematem tegorocznego spotkania była "Fizyka w kuchni". Do współpracy zaprosiliśmy nauczycieli i uczniów z Zespołu Szkół Gastronomicznych.
Udowadnialiśmy, że fizyka to nie tylko zadania i wzory, ale również dobra zabawa podczas, której poznajemy otaczający nas świat. W dobry nastrój poprzez poznanie i zrozumienie tajników kuchni wprowadzili nas uczniowie klas: Ic i Ie oraz Technikum Gastronomicznego. Przygotowaliśmy:
- w części pierwszej - tradycyjne śniadanie i obiad (na śniadanie były kanapki ze smalcem, a na obiad tradycyjna kaczka),
- w części drugiej (po przerwie) - potrawy kuchni molekularnej.
Tomek z kl. Ic w oparciu o prawa fizyki wyjaśniał nam, dlaczego kanapka spada ze stołu na podłogę zawsze stroną posmarowaną masłem. Badaliśmy wytrzymałość jajek, a z ich białek ubiliśmy pianę i upiekliśmy bezy, które zjedli zaproszeni uczniowie.
Strukturę powstałej piany omówił nam Janek z kl. Ic, Adrian z kl. Ic wyjaśniał sposoby szybkiego studzenia porannej kawy.
W części drugiej Katarzyna z kl. Ie wprowadziła nas swoją prezentacją w świat kuchni molekularnej. Profesjonaliści z technikum gastronomicznego przygotowali kaczkę molekularną, smalec molekularny i lody molekularne, które wszyscy degustowali.
W części "rozrywkowej" spotkania uczniowie Ic zaśpiewali piosenkę "Obiad rodzinny", a chłopcy z kl. Ie piosenkę o mortadeli.
Dziękujemy nauczycielom z Zespołu Szkół Gastronomicznych: p. Barbarze Sawickiej, p. Katarzynie Sawickiej i p. Annie Samborskiej i ich uczniom za pomoc w przygotowaniu i przedstawieniu święta fizyki w naszej szkole.
nauczyciele fizyki mgr Mirosława Żuber i mgr Sławomir Żuber